Kada zagrizete sočne bobice ili sunčano žute paprike dobijate više nego ukusnu poslasticu . Takođe dobijate flavonoide — moćne biljne hemikalije koje se nalaze u mnogim voćem i povrću. Velika studija objavljena na mreži 18. septembra 2024. od strane JAMA Netvork Open povezuje potrošnju flavonoida sa smanjenim rizikom od demencije. Istraživači u Ujedinjenom Kraljestvu su identifikovali više od 121.000 ljudi bez demencije (uzrasta od 40 do 70 godina) i pratili ih oko devet godina. Naučnici su analizirali informacije o zdravlju i ishrani učesnika, uključujući i koliko vrsta hrane i pića bogatih flavonoidima dnevno konzumiraju, kao što su crni ili zeleni čaj, jabuke, bobice, grožđe, pomorandže, luk, paprika, crna čokolada i crno vino. Ljudi koji su jeli hranu bogatu flavonoidima – šest porcija dnevno – imali su 28% manji rizik od razvoja demencije tokom perioda studije, u poređenju sa onima koji su jeli najmanje.
Veza je bila posebno jaka među ljudima sa visokim krvnim pritiskom, depresijom ili visokim genetskim rizikom od demencije, kao i ljudima koji su svakodnevno konzumirali najmanje dve od sledećeg: pola porcije bobica, pet šoljica čaja ili čaša crnog vina. Iako je studija posmatračka i ne može definitivno da dokaže da hrana bogata flavonoidima održava vaše razmišljanje i pamćenje oštrim, dokazi potkrepljuju sličan nalaz koji su objavili istraživači sa Harvarda 2021.